Recensământul General Agricol RGA 2020

Recensământul General Agricol 2020

Rezultate finale la nivelul județului

Bistrița-Năsăud

   Recensământul general agricol având ca an de referință 2020, (RGA-2020) desfășurat și în România, ca în toate țările Uniunii Europene, a avut ca act final programat publicarea rezultatelor definitive, la sfârșitul anului 2022. Aceste rezultate asigură, pe de-o parte satisfacerea cerințelor europene în condiții de comparabilitate internațională, iar pe de altă parte răspund necesităților naționale de informații statistice oficiale specifice domeniului agricol. Din categoria utilizatorilor naționali interesați de statisticile agricole fac parte și factorii de decizie politică locală, fermierii și exploatațiile agricole locale alături de segmente avizate ale opiniei publice.

Pentru aceștia și pentru alți utilizatori ai statisticilor agricole din Bistrița-Năsăud din prezent și mai ales din viitor, în spiritul preocupărilor noastre constante pentru diseminarea statisticilor produse, am realizat în format letric și digital două volume dedicate RGA-2020: volumul I cu date de total județ și volumul al II-lea cu date în profil teritorial, respectiv la nivelul unităților administrativ teritoriale.

   Ambele volume cuprind indicatorii corespunzători variabilelor observate în cadrul recensământului (exploatațiile agricole, suprafețele agricole, efectivele de animale, agricultura ecologică, dezvoltarea rurală etc.) oferind o oglindă în tabele și grafice sugestive a agriculturii județului și localităților acestuia. Este interesant de aflat din cuprins care este numărul și structura exploatațiilor agricole, structura suprafețelor agricole, care sunt efectivele de animale cu repartizarea acestora pe localități etc. Aflăm, de asemenea, că Bistrița-Năsăud este al patrulea între județele României la efectivele de bovine și al nouălea după numărul ovinelor.